Inne Magritte: Uppslukande multimedia art erfarenhet på La Boverie, Liège

Dyk in i konstnärens unika universum ser några av hans mest ikoniska bilder projiceras på varje yta av utställningsutrymmet, skapa en uppslukande och lekfull upplevelse. Scudding moln, flytande rör och regnar äpplen är bland de välbekanta föremål och målningar för att fylla erfarenhetsrummet, förstärkt av en atmosfärisk ljudspår.

En hall av speglar skapar ett vertiginöst och fotovänligt utrymme, som ytterligare omsluter besökaren med 360° skärmade bilder. Det är multi-sensorisk escapism, utformad för att vara tillgänglig för alla åldrar. Kalejdoskopet av färgglada scener fungerar som en visuell induktion, som syftar till att uppmuntra intresse att dyka längre in i Magritte ’ s produktiva repertoar.

Fyra ursprungliga magrittemålningar som hör till staden Liège visas vid ingången till utställningen. Sällan sett, och med anor från 1927 till 1943, de erbjuder en glimt av konstnärens varierande stilar (l ’ univers interdit, 1943 bilden). En tidslinje presenterar kronologin i hans liv, från hans födelse i Lessines 1898 till hans död i Bryssel 1967. För mer detaljerad information om konstnären uppmanas besökare att skanna en QR-kod.

De utvalda verken är organiserade kring åtta teman, utvalda för att visa Magritte ’ s utveckling under sin långa karriär. I sin tidiga post-WWI-period utforskade han modernistisk abstrakt konst innan han ägnade sig åt surrealism i mitten av 1920-talet och blev en av rörelsens stora figurer. Under en efterföljande prodigious ”mörk period” producerade hans dämpade palett Oljemålningar som liknade teateruppsättningar. Detta utvecklades till en upptagenhet med att placera varje dag objekt i okända och tvetydiga scener, vilket resulterar i några av hans mest igenkännliga bilder.

I ett av Magritte berömda verk, Förräderi av bilder (1929), integrerade han den ikoniska linjen ”Detta är inte ett rör” för att markera skillnaden mellan ett objekt och en bild. Pågående studier av representationen av objekt ledde till verk som de valfria Affiniteterna och det oväntade svaret under 1930-talet.

Som med många konstnärer provocerade fasorna i andra världskriget en stilistisk förändring. Magritte antog impressionistiska färger och en glädje, men denna ”Renoir period” var kommersiellt och kritiskt impopulär. Under ett par månader 1948 producerade han 30 verk för en Paris utställning i en mer komisk och vulgär ven, känd som ”Cow period”. Mottagningen var lika kall, men under de sista två decennierna av sitt liv, med framgångsrik försäljning i USA, återvände han till en mer klassisk stil. Föremål var återigen fokus för hans uppmärksamhet i både inre och yttre målningar som transporterar betraktaren till en poetisk och gåtfull Värld.

Utställningen resplan avslutas med en dokumentär video om Magritte och filmvärlden, tillsammans med ett rum utrustat med stolar och VR headset, som gör det möjligt för besökare att visa sina konstverk i 3D-format.

Medan inuti Magritte invigdes i Florens, är La Boverie det första museet i Belgien att arrangera en sådan show, resultatet av ett samarbete med Tempora och Crossmedia. Léa Rangé, projektledare på Tempora upprepar den punkt som besökaren inte behöver känna till konstnärens arbete. ”De kan komma och upptäcka Magritte universum. Det fungerar perfekt för en uppslukande show eftersom det finns en hel del mystik och det finns element som är mycket spännande. Med animationen kan du verkligen känna att vara i hans sinne.”

För Magritte Foundations Charly Herscovici erbjuder den en modern tolkning av konstnärens bilder. ”Det finns en magisk sida med dagens tekniker … detta sätt att upptäcka hans verk på ett lekfullt sätt ökar intresset för honom.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.